Vepřová žebírka

v ananasové šťávě se sladkokyselou švestkovou omáčkou

Žebírka vařená

v ananasové šťávě se sladkokyselou švestkovou omáčkou

 

4 porce 


Doba přípravy:        30 minut 
Doba vaření:          145 minut

 

V posledních dnech bylo chladno a sychravo. K jídlu jsem chtěl něco chutného, co by mi zvedlo náladu. Něco sladkého, zábavného a skvělého. Všichni víme, že ty nejmagičtější bílkoviny v sobě skrývá vepřové maso a to nejlepší z jídel založených na vepřovém jsou, kromě slaniny, žebírka. Tahle sladká změna tradičně připravených žebírek určitě potěší vaše chuťové buňky a vytvoří na vaší tváři úsměv i během sychravého dne.

Ingredience:

  • 2 řady vepřových žebírek (každá řada by měla vážit cca 1 kg)
  • 8 šálků ananasového džusu
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky černého pepře
  • 1 lžičku skořice

Sladkokyselá švestková omáčka

  • ½ šálku kukuřičného sirupu
  • ½ šálku švestkové šťávy
  • ½ šálku rýžového octa
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíci mletého čerstvého zázvoru
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • Sůl a pepř

Postup:

Když budete vařit žebírka v ananasovém džusu, nemusíte je nejprve marinovat. Maso díky vysoké kyselosti džusu změkne a dostane skvělou sladkou příchuť.

1.  Ostrým nožem udělejte zářezy na blance na zadní straně žebírek ve tvaru diamantu.

2.   Ve velkém hrnci přiveďte ananasový džus a česnek k varu. Přidejte žebírka, ztlumte oheň na středně silný, zakryjte pokličkou a nechte mírně probublávat asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne. Vyndejte žebírka z lázně a trochu zchlaďte. Šťávy, ve které se žebírka vařila, se můžete zbavit.

3.   Mezitím si připravte omáčku. Ve střední hlubší pánvi smíchejte kukuřičný sirup, šťávu ze švestek, ocet, kečup, zázvor a sójovou omáčku. Přiveďte k varu, míchejte. Ztlumte oheň na středně silný až slabý, nechte probublávat asi 15 minut a občas zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout.

4.   Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.

5   .V menší misce smíchejte kmín, pepř a skořici. Potřete touto směsí žebírka. Každou stranu grilujte 8 až 10 minut, polévejte podle chuti švestkovou omáčkou.

6.   Rozřízněte mezi každým třetím žebrem a podávejte.

Rád podávám žebírka s nějakým skvělým čerstvým salátem. S nějakou zeleninou. Zbožňuji římský salát s pořádnou porcí radicchia, mrkvemi a paprikami. Nebo velký brokolicový salát s výrazným čedarem. Co rádi servírujte k žebírkům? Jaký je váš nejlepší recept?